Com ha canviat?


Al 948 dC apareix el nom de Palatiolo escrit per primer cop, en el qual LLuís IV de França donava  l’església de Sant Genís al Monestir de Sant Pere de Rodes.


El significat del topònim Palafolls és poc clar. Es diu que hi havia uns estanys a la Riba del Ter, on hi havia moltes corrents d’aire. D’aquí va sortir el concepte de Pallus Follis, que vol dir estanys bufadors. La traducció al català seria Palafolls. Hi ha una altra dita, més creïble, que diu que Palafolls era el cognom d’una de les famílies que van viure al castell.

Entre els segles XIII i XIV neix una petita vila anomenada Vilanova de Palafolls. Aquesta depenia de Palafolls. Més endavant, Vilanova de Palafolls, es coneixerà com a Malgrat de Mar, ja que la gent de Palafolls anava a treballar a aquesta localitat i es deia que anaven a treballar de “mal grat”.

És un municipi de tradició agrícola, i els conreus més importants són la patata, els llegums i els arbres fruiters, sense oblidar-nos del conreu vinícola, que també era molt important. Al segle XIX, amb la fil·loxera, molts pagesos es van arruïnar perquè van morir els ceps. Ara, tot i que la població que es dedica a l’agricultura és bastant, es contraposa a la industria, ja que últimament hi ha moltes fàbriques de productes farmacèutics.

Al segle XX el poble va començar amb un esperit constructiu:
-    Al 1906 es va crear l’església de santa Maria amb l’ajut del poble.
-    A Palafolls existien dues pistes de ball i dues festes majors; ja que el poble estava dividit per ideologies polítiques.
-    Els anys de postguerra van ser molt durs, però Palafolls al ser un poble agrícola no va patir tanta misèria perquè tenia el seus propis conreus.
-    Al 1947 el Sindicat de llauradors inaugurà el nou teatre al costat de la pista de ball i del cafè del poble, tot un símbol de la cultura a Palafolls.
-    Durant la dècada dels 60 Palafolls va créixer molt: es van crear els barris de Sant Lluís i Santa Maria degut a la forta immigració que hi havia.

Gràcies a la democràcia Palafolls va experimentar un fort desenvolupament a nivell cultural, urbanístic i econòmic...


Al 1997, la construcció del Palauet va ser un gran impuls per a la modernització del poble.

 Un altre edifici modern és el del MID, que és on es troba l’escola de música i dansa.










                                                                             

                                                   

                                                     
            Cal  destacar el castell de Palafolls, molt important per la història del poble. 

Aquest és un castell d’estil romànic que es troba al pla de la Tordera. És un edifici militar medieval situat a dalt de la muntanya. Es va construir en un lloc estratègic per controlar els camins públics que duien de Girona a Barcelona.









          Els primers documents que es conserven daten del 1035, l’any en el qual la família Humbert de Sesagudes o de Montseny era l’encarregada del castell.  En un principi el castell de Palafolls va anar passant per diferents amos, els quals quan es cansaven d’aquest, el venien. No va ser fins el 1880 que va ser possessió de l’Estat Espanyol.

Actualment, tot i que el seu estat no és gaire bo, es conserva l’estructura exterior gràcies a les reformes i construccions que es van realitzar entre el segle X i XI i principis del segle XIV.

El castell és un Bé Cultural d’ Interès Nacional.

 









ENTREVISTES:

- HOME, 81 ANYS
1. Quin va ser el primer any que vas visitar Palafolls? 1960, veníem a estiuejar a casa de l’àvia.
2. Què recordes d’aquesta primera visita? Recordo que era un poble molt petit amb molt poques cases.
3. Quin any vas venir a viure? 1985 Perquè? Per què ens agradava molt i era molt diferent d’on vivíem. A més a més, la platja està força a prop però no és un poble turístic. Primer ens vam comprar un pis i desprès un terreny, on a poc a poc vam anar construint una nova casa.
4. Hi havia molt habitants? No, en el barri Sant Lluís hi havia unes 60 cases i molt poca gent. El que més abundava eren les vinyes.
5. Com era el centre del poble? Només hi havia uns 2 o 3 carrers centrals de sorra. La gent anava amb carros i la majoria eren ramaders.
6. Qui era l’alcalde? El senyor Valentí, el mateix alcalde que hi ha avui dia. A més a més, aquest home exergia de metge de família en una masia.
7. A què es dedicava la població? Eren ramaders i agricultors.
8. Des de llavors... com a canviat el poble? A millorat més d’un 100%. Tant el centre del poble com els barris han crescut i han millorat en recursos i comunicacions. Però s’ha de tenir en compte que els barris són barris “dormitori”, ja que la gent només hi va a dormir i no hi ha gaire activitat comecial. 



DONA, 44 ANYS
1. Quin va ser el primer any que vas visitar Palafolls? 1973, quan tenia uns 6 anys vaig venir amb la família.
2. Què recordes d’aquesta primera visita? Recordo que els carrers eren de sorra, hi havia molt poques cases... semblava que el barri estigues abandonat.
3. Quin any vas venir a viure? 1989 Perquè? Abans vivíem a Sabadell i només veníem els caps de setmana o durant les vacances, fins que vam decidir venir a viure perquè és un lloc molt més tranquil, hi havia molt més pàrquing, la platja a prop... vam millorar en qualitat de vida.
4. Hi havia molt habitants? No, hi havia molt poques cases. Crec que no arribava ni a la meitat de les que hi ha ara.
5. Com era el centre del poble? Molt semblant, no ha canviat gaire, tot i que abans hi havia moltes menys cases, botigues, bancs, serveis, etc.
6. Qui era l’alcalde? En Valentí.
7. A què es dedicava la població? La majoria es dedicava al tèxtil, a la construcció i encara hi havia forces pagesos. Una data important va ser el 1988, quan van obrir el parc aquàtic (Marineland), ja que  això va suposar nous llocs de treball.
8. Des de llavors... com a canviat el poble? A canviat a millor; els carrers estan asfaltats i nèts, hi ha més serveis, més espais verds, millors instal·lacions esportives, etc.